fbpx
Elk Horn Danish windmill
Danish Windmill, Elk Horn
9. oktober 2023
 

 

 



Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet

Gøhlmanns Mølle ligger på Møllegården 1 nordvest for Kolding midtby. Den oprindelige mølle brændte i 1860. Erhvervsmanden Peter Jürgen Gøhlmann var den der genopførte møllen. Møllen fik navnet ”Kolding Vind- og Dampmølle” fordi vindkraften ekstraordinært blev suppleret med en dampmaskine. Endvidere hørte der en barkmølle til at knuse egebak, ligesom man udvandt garvesyre til brug af farvning af skind. Møllen indeholdt også en gærfabrik, brænderi og eget gasværk.

Et ret driftigt møllebrug som også drev landbrug på 40 tønder tilhørend land.

Siden 1950’erne har møllen haft en broget historie og har blandt andet været både hotel, restaurant og flygtningecenter.

Møllen har både fungeret som hotel, restaurant og flygtningecenter siden 1950'erne, efter hoved funktionen som vind- og dampmølle ikke længere var aktuel.

Kolding Kommune overtog møllen i 1987 og huser den vestlige møllebygning, i dag, Kolding Kommunes pædagogisk-psykologisk rådgivning.

Der er masser af historie at hente på Peter Jørgen Gøhlmann, som møllen er opkaldt efter, og som var én af de mænd, der i den grad satte præg på Kolding for ca. 150 år siden.

Du kan se flere af vores vindmøller og projekter under Galleriet her eller du kan læse nogle af vores referencer her

Vi har samarbejdet med bl.a. Tegnestuen Mejeriet fra Kolding

 

Gøhlmanns Mølle historie

Gøhlmanns Mølles historie, som vi ser den i dag, går tilbage til 1860. Det var den driftige forretningsmand Jørgen Gøhlmann, der satte mange skibe i søen og også opbyggelse af en vind- og Dampmølle. Den tidligere var brændte, hvorefter Gøhlmann byggede den vi ser i dag. På det tidspunkt kombinerede man vindkraften med dampkræft og møllen gik derfor under navnet "Kolding Vind- og Dampmølle". Møllen blev ikke kun brugt til korn. Den blev brugt som barkmølle i en periode og var derfor også forsynet med et stampeværk til knusning af egebark. Heraf udvandt man garvesyre til garvning af skind. I al sin driftighed, har Gøhlmann også anvendt møllen til gærfabrik og formodentlig til fremstilling af brændevin. Han havde samtidig udstyret møllen med sit eget gasværk, der forsynede ejendommen nok til at kunne drive dens belysning.

Gøhlmann selv fik 4 børn, hvoraf der var 3 piger og 1 dreng. Drengen omkom under ulykkelige omstændigheder på den stejle bakke ved møllen, og det var derfor kun pigerne der kunne bære navnet. Men de blev alle gift til et andet efternavn. Og møllen blev solgt, af Gøhlmann selv i 1877, 7 år før hans død. Til mindet om Gøhlmann opkaldtes både møllen og en Gøhlmannsvej i Kolding efter ham.

 

Restaurering af Gøhlmanns mølle

 I 2021 havde vi en storm der rev noget af Hækken af vingerne på Gøhlmanns Mølle. Møllen fik et eftersyn af os, og der blev konstateret alvorlige problemer med råd på bærende vingedele.

Møllen har siden 1950'erne været brugt til lidt af hvert - Hotel, restaurant, jobcenter og flygtningecenter, blev overtaget af Kolding Kommune i 1987, mens møllehusets vestlige del huset, i dag drives som kommunens pædagogiske psykolog rådgivning.

Da Møllen anses for at have høj bevaringsværdi og som et vartegn for byen, besluttede kommunen at sikre en grundig restaurering af møllen.

Det betød at det ikke kun var møllevingerne der skulle renoveres, men hele facaden, den traditionelle tagspånede møllehat og murværk har fået eller får en restaurering.

Det udsædvanlige ved denne renovering er stålvingerne. De er ikke traditionelle på danske møller,  men det er alligevel den løsning bygherren har ønsket, da den øger holdbarheden, og anses for at være en anderkendt og farbar vej med de erfaringer man har fra fx hollandske møller.

Renoveringen er sket i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet fra Kolding

 

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99