fbpx
Pibe Mølle1 G
Pibe Vindmølle
4. april 2022
Elk Horn Danish windmill
Danish Windmill, Elk Horn
9. oktober 2023
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet

2022 fandt man pludselig Jels Mølle vinger i så dårlig stand. Vingerne var ved at falde af og Jels Mølleforening måtte se sig nødsaget til at få vingerne nedtaget. I februar 2023 var vingerne færdig produceret på vores værksted og blev derefter fragtet ud til Møllen. Her blev de monteret til en baggrund af den smukkeste blå himmel. Møllen kunne igen dreje og Jels Møllelaug, der har arbejdet på at bevare møllen, kunne igen ånde lettet op og nyde synet af vinger der kom i sving.

Vindmøllen står som byens vartegn og har gjort det siden 1859. Du kan læse mere om møllen på deres hjemmeside.

Jels mølle står som en af landets bedst bevarede vindmøller. Den kan ikke længere male korn, men 10 frivillige møllevingedrejelaug sørger for at vingerne drejer mindst 1 gang om ugen.

Jels Mølle har haft en del ejere gennem tiden og har gennemgået en del renovering gennem tiden. Møllen har også en støtteforening, samt en forening til bevarelse af Jels Mølle.

Oprindelig var beskæftigede møllen, med et vindfang på 21 meter, 6 svende. Den var således en stor virksomhed. Møllen malede korn til mel og gryn leverede den også korn til foderbrug. Alle bønderne i området hentede malt til deres ølbrygning og brændevinsbrændere aftog også råstof fra møllen

 

Møllens historie

I 1853 ophævedes mølletvangen og daværende Tovskov Vandmølle kunne ikke længere følge med i betjeningen af oplandet. Dette betød at Johann Møller kunne gøre drømmen om en ny mølle til virkelighed.

Han stiftede foreningen til bevarelse af Jels Mølle og byggede 3 år efter Jels Mølle efter længere tid skriverier med Kong Frederik d 7. Da Johann ikke fik afklaret sagen, rejste han selv til KBH og søgte audiens. Han havde sparet pengene op, og kunne bygge så snart tilladelsen var i hus, og det kom den på baggrund af audiensen.

Således var dette begyndelsen på et mølleeventyr, hvor møllen ændrede udseende flere gange undervejs.

 

 

Restaurering

Faktisk har der, siden 1990 været foretaget en del renoveringer af møllens maskineri. Og det meste af arbejdet er udført af Mølleforeningens medlemmer.

Møllerforeningen har en del mere end 150 medlemmer, som alle bidrager til den løbende renovering med kontingentet.

I 2022 ramte stormen Malik DK og det blev skæbnesvangert for Jels Mølle, der måtte afsætte vingerne, da det ene sæt havde fået et knæk under stormen. 

Møllen søgte Kulturministeriet, Realdania og A.P. Møllerfonden om midler til renovering. Og vi fik lov at udføre opgaven med nye vinger i jan. 2023.

Inden da, havde vi i 2021 og 2022 udskiftet 2 rådne krøjebjælker.  

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99