fbpx
Pibe Mølle1 G
Pibe Vindmølle
4. april 2022
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Skjern Vindmølle er en Hollands mølle, der er karakteriseret ved at det kun er møllehatten med vingerne, der drejer rundt.

I mere end 100 år har der stået en vindmølle på Marupvej i Skjern, og inden den stod der, stod den på torvet i Skjern, og inden den stod, der stod den i Albæk. Men den berejste mølle har nu stået hvor den står i mere end 100 år.

 

Møllens historie

I 1853 ophævedes mølletvangen og daværende Tovskov Vandmølle kunne ikke længere følge med i betjeningen af oplandet. Dette betød at Johann Møller kunne gøre drømmen om en ny mølle til virkelighed.

Han stiftede foreningen til bevarelse af Jels Mølle og byggede 3 år efter Jels Mølle efter længere tid skriverier med Kong Frederik d 7. Da Johann ikke fik afklaret sagen, rejste han selv til KBH og søgte audiens. Han havde sparet pengene op, og kunne bygge så snart tilladelsen var i hus, og det kom den på baggrund af audiensen.

Således var dette begyndelsen på et mølleeventyr, hvor møllen ændrede udseende flere gange undervejs.

 

 

Restaurering

Faktisk har der, siden 1990 været foretaget en del renoveringer af møllens maskineri. Og det meste af arbejdet er udført af Mølleforeningens medlemmer.

Møllerforeningen har en del mere end 150 medlemmer, som alle bidrager til den løbende renovering med kontingentet.

I 2022 ramte stormen Malik DK og i det blev skæbnesvangert for Jels Mølle, der måtte afsætte vingerne, da det ene sæt havde fået et knæk under stormen. 

Møllen søgte Kulturministeriet, Realdania og A.P. Møllerfonden om midler til renovering. Og vi fik lov at udføre opgaven med nye vinger i jan. 2023.

Inden da, havde vi i 2021 og 2022 udskiftet 2 rådne krøjebjælker.  

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99