fbpx
Daugbjerg Vandmølle
Daugbjerg Vandmølle
21. april 2021
Jels Mølle
Jels Mølle
20. marts 2023
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Pibe Vindmølle og kaldet Pibe Mølle, ligger på en bakketop syd for Helsinge i Nordsjælland. Møllen er en stubmølle der står på en muret sokkel og har en sortmalet, brædde- og spånbeklædt møllekrop med et bådformet, klinkbeklædt tag. Møllens forside og begge sider er helt lukkede, mens der på bagsiden er en halvdør og en luge til indgang og hejseværk. Møllen krøjes ved hjælp af stjerten på møllens bagside, der med påmonterede trin og håndlister fungerer som opgang til døren. Møllen har funktionsdygtige, sejlførende vinger. I det indre har møllen to lofter og der er bevaret en del mølleinventar, herunder kværn, hejseværk og sigte. Møllen er funktionsdygtig.

Møllens historie

Pibe Mølle, der er opført i 1789, er Sjællands eneste stubmølle, der står på sin oprindelige plads - en bakketop; med Pøleåen ved sin fod syd for Helsinge. Tilbage i 1500-tallet blev åens vandmasser med tilløb fra bækken og moser i Gribskov udnyttet af Pibe Vandmølle, men da tilførslen af vand til møllesøerne i forbindelse med afvanding af landbrugsarealerne i slutningen af 1700-tallet svigtede, fik ejeren af vandmøllen tilladelse til at opføre en vindmølle på betingelse af, at vandmøllen blev nedlagt. På grund af placeringen på en bakketop omgivet af Gribskov til tre sider blev Pibe Vindmølle ikke særlig effektiv, og ejeren fik derfor senere tilladelse til at genåbne vandmøllen som supplement til vindmøllen. Møllen fungerede indtil 1921 med tilhørende bageri og udskænkningsstue. Herefter overtog Nationalmuseet møllen, og i 200-året for dens opførelse blev den i 1989 overdraget Helsinge Lokalhistoriske Arkiv og Museer. Den fungerer i dag som museumsmølle


Restaurering

Stubmøllen blev fredet i 1959. Da møllen blev restaureret i 1964 blev den forsynes med et sæt vinger som ikke var af samme type som dem, den oprindeligt havde. De vaar kortere - kun 20 meter og forsynes med træflager (splid). Efter nationalmuseet overdrog møllen til Helsigne kommune i 1989. Lod kommunen den restaurere med nye vinger i 1995. Hele restaureringen skulle gennemføres på bare 3 dage, da det skulle vises på "Udfordringen" på TV2. Pibe Møller kører nu igen med endnu en nye vinge. Den fik skiftet en møllevinge 2021. Vingen er fremstillet i en Douglasgran med en alder af 145 år. Vingen er 22 meter lang i totallængde. Yderligere er der monteret resterende del af hækværk. Vingeakslen har sat sig gennem tiden, og derfor hæves denne. Der er således udskiftet kiler i ekstisterende vinge. Imprægnering og tætning af vandhus ved vingeaksel.

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99