fbpx
Slotsmøllen Sønderborg
11. november 2020
Daugbjerg Vandmølle
Daugbjerg Vandmølle
21. april 2021
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Vejstrup Vandmølle ligger i Vejstrup på Fyn og er én af de smukke gamle møller.

Vejstrup Vandmølle ligger i Svendborg Kommune på Fyn. Den fungerer forsat intakt med 2 store overfaldshjul og står smukt med stråtækt bindingsværk i det flotte herregårdsmiljø ved Vejstrupgård.

Måske har du endda set Møllen på et frimærke fra 1988, hvor den er afbilledet på mærke til 7,1 kroner.

Vejstrup Vandmølle er oprindeligt en kornmølle, men har udover mølleriet været brugt både til handel med korn og foderstoffer. Der har oprindeligt også ligget en Hollands Vindmølle som nabo fra året 1850-1922. Vejstrup Å løber gennem en dyb ådal, dannet af istiden af gletsjere, og selvom der altid løber vand her, har Vejstrup Vandmølle manglet vand til at trække de 2 store faldhjul. Manglen på vand, skyldtes at der lidt højere oppe af dalen, lå endnu en vandmølle ved Klingstrup. Her var vandet - helt bogstaveligt - først til mølle...

Den egentlige mølledrift stoppede tilbage i 1975, og blev herefter anvendt som udstillingsbygning. Men i 1984 blev møllebygningen atter restaureret. I 1999 blev der lagt nyt stråtag. Møllen er i dag privatejet og det ene hjul trækker en generator der forsyner den nordlige del af møllerboligen med el. Meget få vandmøller har denne mulighed, men det er faktisk noget flere møller arbejder på at etablere.

I i 1959 blev Vejstrup Vandmølle fredet.

Møllen har en høj kulturhistorisk værdi, fordi den er så velbevaret. Den er et typisk eksempel på en østdansk mølle med mølledam, malerende og friløb, der afstives af stensætninger. Den er repræsentativ i for vandmøller med dobbelt overfaldshjul fra begyndelsen af 1800-tallet.

Den første renovering vi hjalp med, var at renovere det forreste vandhjul, og herefter montere det i stedet for det bageste. Vi byggede helt nyt hjul og frivandløb i 2018 som det fremgår af nedenstående billeder og video.

Du kan læse meget mere om Vejstrup Vandmølle på dette link


Møllens historie

I den korte version, er Vejstrup Vandmølle bygget i 1838 med den smukkeste og meget velbevarede bindingsværk. Den har været i fuld drift frem til 1975 og har siden haft forskellige kulturarvs relevante aktiver tilknyttet. Møllen er i dag fredet og har tilmed den funktion at mølleværket bliver brugt til at forsyne den nordlige del af Herregården Vejstrup med el.


Restaurering

Vi startede med at afmontere det bageste vandhjul, for at montere det forreste hjul, bagest efter en gennem-restaurering af hjulet. Herefter byggede vi et nyt hjul til den forreste akse. Der blev bygget nyt stigbord, malerkarm og slisker. Vi fik C&W arkitekter fra Svendborg v/ Bendt Longmose Jakobsen og med økonomisk støtte fra A.P. Møller Fonden, Sonning Fonden og Augustinus Fonden.

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99