fbpx
Nybjerg mølle 2
Nybjerg Mølle
6. marts 2020
Nybøl Mølle
Nybøl Mølle
22. april 2020
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Klostermølle, er en vandmølle placeret i Gudum Kloster. Oprindelig blev klosteret grundlagt i 1200-tallet. Fra skrifterne nævnes klostret første gang i 1268. I 1492 blev klostret flyttet fra smeltevandsdalen og til et plateauet til sognekirken. Selve møllen, der nævnes tilbage i 1400-tallet, hvor priorinden på Gudum ønskede at tilføje en vandmølle. Den oprindelige vandmølle, blev skyldet bort i 1829 efter et slemt tøbrud. Også vandmøllen blev genopbygget, og stod færdig i 1835, dog 40 meter længere mod nord og på lidt fastere bund. Der er i bygningerne både et mølleri, men også en skænkestue. Det er familien Tovborg, der har ejet møllen tilbage fra 1854. Den sidste renovering er sket med Realdania midler gennem projekt "Underværker"

Møllens historie

Kloster Vandmøllens historie går tilbage til 1400-tallet, da Priorinden på Gudum Kloster ønskede en mølle. Den ældste mølle blev skyllet bort under et voldsomt tøbrud i 1829 og genopført i 1835. 


Restaurering

I dette år, genetableres møllen af os, så vidt muligt som fra oprindelsen. Vi bygger en karm til vandføring fra mølledam til vandhjul. Sætter nyt vandhjul og nyt mølleri i møllen. Økonomisk støttes hele projektet af Real Dania under projekt "Underværker".

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99