fbpx
Vibeak vandmolle 3
Vibæk Vandmølle
26. februar 2020
Klostermøllen 1
Kloster Vandmølle
11. marts 2020
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Vandmøllen, Nybjerg Mølle har stået stille i 10 år, vi har udskiftet kiler i vandhjulene, renovering af hejs til stigbord, rådskader samt justeringsarbejder for at få hjulene til at køre igen så godt som de nu kan. Vandhjul og aksel der står stille gennem længere tid kan være vanskelige at få til at køre igen da de let bliver deforme, desuden forringes levetiden af træet væsentligt når det ikke holdes vådt.

Møllens historie

Nybjerg Mølle er en vandmølle, der menes at stamme tilbage fra 1200-tallet. Men første gang den nævnes i historien, er i 1548. Men sådan som den står i dag, menes at stamme fra 1850, hvor Christian Pedersen Thulstrup genetablerede vandmøllen til nuværende udseende. Den blev dengang anvendt som brændevinsbrænderi, stamperi og et maltgøreri. I 1950'erne købtes møllen af Carl Ebbe Jacobsen. Den nuværende ejer, Bjørn's farfar. National Museet istandsatte Møllen i samarbejde med Carl Ebbe Jacobsen. Inden renoveringen lignede stuehuset mest af alt en faldefærdig ruin. Efter genopbygningen i 1959, endte huset og vandmøllen, Nybjerg Mølle med at blive fredet. Møllen gik efter farfarens død i arv til Finn Jacobsen, der boede her frem til 1998, hvor dambruger Finn Hemme, købte vandmøllen. I 2012 blev møllen sat til salg og købt i 2014 af Bjørn Jacobsen og Julie Rubow


Restaurering

Nybjerg Mølle, har nu stået stille i 10 år. Sidst møllen var fuldt funktionsdygtig var i 1960. Møllen malede korn for Helius, det biodynamiske firma fra 1998 og frem til 1991. Den årlige produktion var 150 ton. Efter en stor omlægning af Egtved Å grundet et naturgenopretningsprojekt, stoppede man med at køre med de store undervandshjul på vandmøllen. Finn Hemme, der købte Nybjerg Mølle i 1998, restaurerede møllehjulene så de igen kunne køre i frihjul. Hvis et vandmøllehjul ikke bliver holdt vådt, bliver de let deforme og levetiden forringes væsentligt. Vores arbejde ved møllen har været at få hjulene til at køre igen.

parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99