fbpx
Sillerup Vindmølle
Sillerup Vindmølle
4. november 2019
Nybjerg mølle 2
Nybjerg Mølle
6. marts 2020
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Om Vibækken fortælles at møllen har ligget et par kilometer længere oppe ad bækken ved Mulhuse, hvor en vandmølle kan spores tilbage til 1500-tallet. Den nuværende Vibæk Vandmølle blev opført i 1756 og placeret sydligere end den oprindelige mølle, nærmere Taskland. Årsagen til, at Vibæk Mølle blev flyttet længere ned ad bækkens løb, var, at den derved kom til at ligge tættere ved havet, så transportvejen blev kortere. Flytningen betød også større faldhøjde, og at strømmen blev stærkere. Der kunne opsamles lidt mere vand, når afstanden til bækkens udspring var længere. Der var rigeligt med vand om vinteren, men vandforsyningen var et problem om sommeren. En dendrokronologisk analyse har vist, at tøm¬meret, der er anvendt i den nuværende mølle, blev fældet omkring 1550, og på Johan Mejers kort fra 1649 ses den gamle vandmølle sammen med otte andre vandmøller. Der eksisterer desuden en omtale af den første mølle fra 1715. Der klages over vandmangel om sommeren, da mølledammen bruges til græsning på denne årstid.

Møllens historie

Vibæk Vandmølle ligger i et dalstrøg nær Vibøge på Sydals. Møllegården, som i dag er smukt restaureret, ligger i et fredet og naturskønt område syd for landevejen mellem Sønderborg og Skovby, cirka fire kilometer øst for Høruphav. Møllen er den eneste af de oprindelige 10 alsiske vandmøller, som er bevaret. Den blev opført i 1756 og var i brug, indtil det i 1938 ikke længere var rentabelt at fortsætte driftenRestaurering

I 2016 bygger vi nyt vandhjul, vandrende og stigbord. Bilning af kværnsten og udskiftning af tænder i robinie-træ på kamhjul. Justering og smøring og igangsætning af møller. Hele arbejdet har vi gjort i tæt kontakt med erfaren Vibæk-Mølle-håndværker.


parallax background
 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99