fbpx
Nybøl Mølle
Nybøl Mølle
22. april 2020
Vibæk Vindmølle
Vibæk Vindmølle
21. oktober 2020
 


Vi er erfarne møllebyggere

Fokuseret på kvalitet
Ramløse Mølle er en hollandsk vindmølle med galleri. Det er en jordstående mølle, der blev opført i 1882 men nedbrændte i 1908. Egentlig sluttede driften i 1937, men er siden blevet restaureret og funktionsdygtig igen i 2020. Den bliver brugt i forbindelse med forskellige arrangementer og udstillinger. Møllen er i stand til at male mel. Den står på Møllelodden 4 i Ramløse mellem Helsinge og Frederiksværk

Undermøllen er gulmalet grundmur mens møllen er dækket med spån. Den løgformede møllehat er også spåndækket. Den ottekantede mølle har 4 lofter: Broloft, Kværnloft, Lorrisloft, forstået som hejseværks-loftet (på Ramløse kaldes dettes for kornloftet, formodentlig fordi de ikke har anvendt dette hejseværk, da kornet ankom i små tønder) og til sidst stjernehjulsloftet, hvorpå Møllehatten var pladseret på. Møllens vinger er ca. 20 meter og den er krøjet med vindrose. Møllen er indrettet som gæstgiveri og indeholder også et lille museum. Ejerskabet er overtaget af Gribskov Kommune efter Helsinge Kommune i 2007.

Møllens historie

Den oprindelige mølle blev bygget i 1882 men brændte i 1908. Et år senere blev den jordstående mølle erstattet med en hollandsk mølle opført på en helmuret undermølle.
I 1937 indstilledes driften efter at familie Petersen, eftersom mølledriften generelt var i tilbagegang. Man forsatte savværket og gjorde møllen i stand til at producere emballage. Det stoppede i 1942, hvor ejeren døde og møllen forfaldt i 1972.
I 1974 tog borgerne i Ramløse initiativ til en restaurering. Men under en storm i 1981 blæste hat og vinger af møllen. Mølleforening og borgere genetablerede møllen udvendigt sammen med Helsinge kommune.
Møllen blev så gennemrenoveret at den kunne genoptage møllearbejdet, og selvom den 2003 igen var udsat for endnu et uheld med en knækket vingearm, lykkedes det at refinansiere nye vinger.


Restaurering

Ramløse Mølle har du efter relativ kort tid, fået penge til genetablering af nye vinger. De seneste lærketræsvinger holdt ikke i mere end 15 år.


Nu hvor finansieringen er på plads, fik vi opgaven til at producere nye laskede (formspændte) vinger i douglas-træ som etableres i slutningen af 2020.
Ramløse mølle anvendes 6 gange årligt til forskellige arrangementer, hvor mølleværket anvendes til at lave mel.







 

Kontakt os

Har du et mølleprojekt, mølle-byggeri, eller ønsker du at få lavet tegninger og tekniske detaljer til ansøgning for at søge midler til restaurering af møllen. Disse muligheder har både private møller og fondsejede møller.

Ring: 20 27 98 99